Negatieve gedachten

Sommige kinderen denken al snel negatief. Het lijkt wel alsof ze alles door een negatieve bril bekijken. De positieve dingen vallen hen vaak niet of nauwelijks op. Deze kinderen zullen veel “wat-als…(het fout gaat) vragen” stellen…. (Wat als…… mijn spreekbeurt zal mislukken en iedereen me uitlacht? ……ik niet over ga? ……..het vliegtuig neerstort?).

Veel gemaakte denkfouten zijn bijvoorbeeld ‘gedachten lezen’ (“Ze vinden me vast dom”), toekomst voorspellen (”Ik haal vast een onvoldoende voor die toets”, “We zullen een ongeluk krijgen”) en ‘zwart-wit denken’ (“Ik doe nooit wat goed”). 

Als er iets mis gaat, vinden deze kinderen dat heel erg; het lijkt soms wel het einde van de wereld te zijn.

Het negatieve denken kan veel angst en onzekerheid opleveren. Begeleiding is daarom belangrijk.

Dit kan Praktijk Jong Geleerd voor uw kind betekenen:

Praktijk Jong Geleerd kan uw kind helpen om beter om te gaan met zijn/haar negatieve gedachten en weer met een positievere kijk in de wereld te staan.

Uw kind leert de negatieve gedachten herkennen maar er verder niet te veel aandacht aan te besteden. Dit doen we bijvoorbeeld door het hoofd/het verstand zelf een naam te geven; soms geeft “Pietje” wijze raad en soms is hij maar wat aan het kletsen of overdrijft hij een beetje. Soms is het ook helpend om samen de negatieve gedachten uit te dagen (Is het echt waar? Hoe groot is die kans? Wat zou ….. zeggen?) en er een helpende/positieve, realistische gedachte voor in de plaats zetten. Daarnaast zorg ik ervoor dat het kind ook weer meer oog krijgt voor alle positieve dingen om hem/haar heen en de kwaliteiten van zichzelf en anderen.

Er wordt onder andere gewerkt met ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en elementen uit de cognitieve gedragstherapie.